Even kort over mijn overspannenheid en het besluit dat ik genomen heb.

Ik ben er weer!

Wow, dat was voor mij een lange vakantie en een die ik echt nodig had om weer op te laden en mijn rugpijn te verminderen. Samen met Pieter ben ik heerlijk op vakantie geweest in Limburg, Nederland. Lekker in de bossen. Heel juni en juli heb ik helemaal niets gedaan aan EnChantalled en Online Manga Workshops. Dat was best gek en even wennen, maar ook erg lekker en inspiratie vol!

In augustus ben ik rustig aan weer begonnen.

Mijn valkuil.

In mei en augustus heb ik wat knopen doorgehakt. Ik kan niet verder zoals ik de laatste jaren gedaan heb. Anders ben ik zo weer overspannen.

Ik wil ook zo graag jou blij maken met van alles en nog wat! Yep, dat is mijn valkuil. Te veel dingen doen en dan het liefst gericht op een ander.

Zo wil ik je helpen met mooie vrolijke eyecandy en tegelijkertijd doe ik ook manga portretten, ander opdrachtwerk, werk ik aan een eigen manga en geef ik (online) tekenlessen. Allemaal super leuk!

Mijn besluit.

Ik denk dat het goed is voor me om geen opdracht werk te doen, zodat ik me volledig kan focussen op drie onderdelen van EnChantalled:

  • De webshop met mijn manga kunst en eyecandy.
  • Online manga workshops. Ik geef voorlopig alleen online tekenlessen.
  • Boranda. Ik wil heel graag dat deze stripboek/manga afkomt.

Nieuw avontuur: Product fotografie uitbesteden + mijn gedachten daar over.

Want ja, een webshop onderhouden is gewoon heel veel werk! En mooie, duidelijke productfoto’s maken duurt elke keer langer dan ik denk en ik krijg er rugpijn van…Dus tijd om het enge te doen en om hulp te vragen aan een professionele fotograaf!

Mary Brommer

https://www.marybrommer.nl/

Hoe vond ik een product fotograaf

Ik ken Mary van Zijonderneemt. Als kunstenaar/illustrator werk je vooral alleen. Tenminste als je een eenmanszaak hebt. Dus ik ben aangesloten bij een netwerk groep Zijonderneemt. Elke maand is er een koffie ochtend en zo heb ik Mary een keer ontmoet. Op zo’n koffie ochtend. Toen klikte het al. Het is erg fijn om met andere ondernemers te praten en nieuwe vrienden te maken en eigenlijk ook erg handig. Zoals nu blijkt.

Ik vind het best eng om dingen voor EnChantalled uit handen te geven. Van deze angst wil en moet ik gewoon af. Dus ik heb Mary gemaild en gevraagd hoe het in zijn werk gaat. Na haar antwoord was de angst  vervangen voor enthousiasme. Ik heb er zin in!

De voordelen

  • Ik hoef niets meer zelf op te zetten! Toen ik aan kwam had Mary de studio al klaar gezet. Voorheen maakte ik mijn eigen studio met een witte tent en twee daglicht lampen. Het resultaat was toen wel heel mooi, maar ik kon het niet laten staan. En elke keer opnieuw opbouwen en afbreken koste tijd. Vooral omdat de binnen kleed van die tent steeds gestreken en ontstoft moest worden. Dus dat ik nu niets hoef te doen vind ik een super plus.
  • Het is gezellig! Omdat het de eerste keer is bleef ik er bij, zodat we goed konden overleggen hoe de productfoto’s er uit komen te zien.
  • Ik hoef er de volgende keer niet meer bij te zijn, dus ik houd tijd over! Lekker handig!
  • Na afloop heb ik foto’s waarbij ik alleen nog een logo op hoef te plakken en in de webshop kan zetten. Voorheen bewerkte ik mijn foto’s zelf. Kloppen de kleuren? Is het contrast goed? Is alles goed zichtbaar of moet ik de foto lichter of donkerder maken? Dat hoefde dus niet meer, want dat werd voor me gedaan. Heerlijk!

Wat viel me op

Tijdens de fotoshoot viel me op dat ook een professioneel fotograaf dit niet even zomaar doet. Zo waren we zeker een uur kwijt om de juiste belichting te vinden. De lampen zijn meerdere keren verschoven.

Voor de buttons en sleutelhangers hebben we weer een hele andere opstelling dan voor de tassen. De buttons zijn gefotografeerd op een glas plaat, zodat we geen harde slagschaduw (schaduw van de button dat op de ondergrond valt) zouden krijgen. Ik vind dit zelf vele malen mooier en duidelijker, dan met een slag schaduw.

De buttons die ik toendertijd in de tent had genomen had ik op een kleine verhoging gezet om slag schaduw te voorkomen. Dat werkte toen ook. Maar in de tent was het licht veel minder hart. Schaduw is daar altijd zachter. Dat was voor mij nu wel wennen dat het licht directer op de producten kwam en de schaduwen duidelijker aanwezig zijn. Gelukkig heeft Mary er verstand van en zijn de foto’s wel heel mooi geworden en vooral heel duidelijk!

Wat ik zelf wel jammer vind is dat het toch wel heel moeilijk is om de kleuren van de illustraties precies goed te krijgen. Het gaat vooral om de kleuren die blauw-groen zijn, zoals aqua blauw. Dus nog steeds kunnen de kleuren iets verschillen met het werkelijke eyecandy.

Dit ga ik zeker vaker doen

Al denk ik dat de foto’s die ik bijvoorbeeld voor de ‘Chibi Zodiak’ zelf gemaakt heb eigenlijk heel goed waren (yep, ik twijfelde aan mijzelf), ik zeker de volgende keer weer bij Mary zal aankloppen. Het bespaart me zoveel tijd en de foto’s zijn gewoon goed.

p.s De nieuwe producten komen begin oktober in de webshop.

Leuk je weer gesproken te hebben en tot de volgende keer!