Dit weekend is er Stay Home Conic Con. Een nieuw initiatief van een aantal artist die iets wilde doen aan al de uitvallende conventies vanwege de corona situatie.

Het is de eerste conventie vanuit huis dat ooit georganiseerd is, dus ik ben erg benieuwd. Is dit leuk?

Een groot deel of je iets als leuk ervaard heb je zelf in de hand. Zo heb ik mijn freehugs t-shirt aangetrokken. Heb ik extra lol om, omdat de enige personen die ik vandaag kan knuffelen mijn man Pieter en onze kat Spooky zijn.

Een andere manier om het extra leuk te maken is om tegelijkertijd deze blog te schrijven. Elke keer als ik iets gedaan heb, vul ik deze blog meteen aan.

Kleding goed, haar goed, blog staat start klaar.

https://stayhomecomiccon.nl/program/

Op naar de con!

 

Bij binnenkomst.

Oké, een complete schreenshot maken van alles wat er te doen is, is niet mogelijk. Het is echt veel! En ik moet keuzes maken bij welke live streams ik aanwezig wil zijn. Die van Making, Designing and Plublishing Comics om 12:00 lijkt me wel leuk. Het is blijkbaar op Facebook en in het Engels, als ik de icoontjes mag geloven. Ah! als ik er op klik ga ik meteen naar de desbetreffende FB pagina. Super handig!

Ik heb nog een kwartier. Laat ik nu dan meteen kijken wat de discord groep inhoud.

Van de discort had ik eigenlijk verwacht dat ik met iedereen die nu Stay Home Comic Con bezoekt kan kletsen. Een groeps chat. Maar dat was niet daar. Je kan wel naar de discort groep van CosplayersFromNL gaan. Daar heb je de gelegenheid met mensen te kletsen over cosplay, anime, tekenen en gamen. 

Ik merk dat ik grote discort chats niet zo fijn vind, want ik vind het heel moeilijk om in een gesprek mee te doen. Er gebeurt te veel en te snel.

Ik heb ook liever gesprekken in een kleine groep of nog beter, een op een. Dat kost me minder energie en dan kan ik goed luisteren (lezen) en aandacht geven aan de persoon met wie ik spreek. Gelukkig is dat ook mogelijk. Bij de discort van Stay Home Comic Con zie je helemaal recht op je beeldscherm (niet te zien op het plaatje vanwege privecy) iedereen die aanwezig is. Ik zag meteen wat vrienden, tijd om even hallo te zeggen en een praatje te maken. 😀

 

Live streams.

Na een live stream gezien te hebben, ging ik naar de volgende en naar de volgende en naar de volgende…Je kan het de hele dag blijven doen. Om de 30 minuten zijn er nieuwe livestreams. Er zijn verschillende soorten livestreams:

 • Workshops, zoals Manga voor beginners door Keep in Mind.
 • Live tekenen, door verschillende tekenaars.
 • Presentaties en lezingen. Die van Cartoons en Breakfast heb ik gevolgd. Ik vond het erg leuk om zijn verhaal te horen.
 • Rondleidingen door winkels. Zo heb ik prachtige Disney beelden kunnen bewonderen. Het voelt als een combinatie van dealerroom en op visite zijn. Erg leuk.

Ik vind het goed bedacht dat je vanuit de website’s programma overzicht zo naar de verschillende live steams kan gaan. Jammer genoeg had niet iedereen de juiste link opgegeven. Zo kwam ik bijvoorbeeld op instagram van iemand terecht, terwijl die persoon live was op Twitch.

 

De Artist Alley en de dealerroom.

Op Nederlandse conventies is steeds vaker een Artist Alley te vinden. Dat is echt nog vrij nieuw. 4 jaar terug was dat er nog niet. Het begon bij de comic cons en sinds vorig jaar hebben we ze nu ook op Animecon en Abunai. Dit heeft vooral te maken met dat de artist community gegroeid is de in de laatste 2 jaar. Voor heen kende ik al mijn collega’s maar nu zijn het er zo veel dat ik moeite heb kennis te maken met iedereen. Op een conventie heb ik meestal maar beperkt tijd om met collega’s te praten, omdat ik er wil zijn voor mijn klanten. De artist community is gelukkig een hele fijne community.

Op Stay Home Comic Con heb je knuffel makers, cosplay costum makers, striptekenaars, manga stijl tekenaars en heel veel fan artist (tekenaars die tekeningen maken van bestaande figuren waar ze fan van zijn).

Het is eye candy om al die webshops langs te gaan. Zo veel leuke en originele spullen! De meeste hebben een leuke kortingsactie. Sommige van de artist zijn aan het live streamen, terwijl dat niet aangegeven is in het programma. Dus je kan met een aantal artist gewoon kletsen! De mogelijkheid om de artist in het ‘echt’ te zien maakt deze hele online beleving meer dan alleen maar online shoppen.

De artist Alley met alle artist vind je hier:

https://stayhomecomiccon.nl/category/artist-alley/

Nou ken ik best al wat artist en webshop eigenaren, dus wat me meteen opviel toen ik naar die link ging was dat er ook webwinkeliers tussen de artis zaten. Horen de webwinkeliers niet in de dealerroom?

Toen ik bij de dealerroom ging kijken zag ik dat daar het zelfde probleem was. Sommige artist zaten dus daar! Haha, ook niet zo heel raar dat niet alles perfect is. Deze con is in een week tijd of zo op gezet! Ik vind het echt knap.

De Dealerroom vind je hier:

https://stayhomecomiccon.nl/category/dealer-hall/

Even wat webwinkel- en artist vrienden benoemen die ik je zeker kan aanraden:

 

 

 • MostCutest.nl
 • Pretzl
 • Kaomoji
 • Nippon Kawaii
 • Nekkohime
 • Nikki Smits
 • Howling Riot
 • Astermorn
 • Felinetriesart
 • Voxune
 • PixlPanda
 • Goudenstronk
 • DewyCreations
 • Dreamchaserart
 • Studio Apeltjesgroen
 • Purochen
 • Avanii
 • Keep in Mind
 • Annadrawstuff
 • Webbelart
 • Marissa Delbressine

De Cosplay wedstijd.

Naast de dealerroom is cosplayen een groot ding op conventies. Dus ook hier was er gelegenheid voor cosplay. Wel even anders dan normaal. Zo is er een cosplay wedstrijd waar je tot morgen middag kan stemmen wie de mooist/leukste cosplay heeft. Dat kan je gewoon op de website doen. Er staan hele mooie cosplay foto’s op. Mocht je nog nooit cosplay gezien hebben dan is het zeker aan te raden om even een kijkje te nemen. Cosplayers die mee doen met wedstrijden maken vaak hun outfits zelf. Wanneer ze de outfits wel kopen, dan besteden ze nog steeds tijd en geld om een perfect outfit samen te stellen. Een die echt goed de personage die ze cosplayen kan neer zetten. Het is een vorm van kunst. Ik vind het geweldig.

Je kan de wedstrijd hier vinden:

https://stayhomecomiccon.nl/cosplay-contest-photo/

Geen idee hoe lang de links blijven werken. Het kan best zijn dat op het moment je dit leest, je niets meer terug kan zien. Sorry daar voor, maar wagens copyright kan ik de foto’s hier niet posten.

Mijn conclusie.

Voor een alternatief op een conventie in de “we zitten allemaal thuis” situatie, vind ik dit echt een hele leuke oplossing.

Ik vond het vooral leuk dat alle leuke webshops bij elkaar op een site zaten, zo kon ik heel makkelijk van de ene webshop naar de andere gaan. De live streams maken de con echt gezellig. Alle onderdelen bij elkaar maken dit wel een echte conventie. Natuurlijk niet hetzelfde als een conventie, waar we met zijn alle in een grote ruimte vol sfeer zitten, maar het is zeker een goed alternatief.

Ter afsluiting. Ik raak altijd erg geinspireerd van conventies. Dus…waar zijn mijn tekenspullen? ;P

Groetjes en heel veel plezier! Ik hoop dat je wat aan deze blog post hebt.